Cildinizi Doğal Yağlar ile Gençleştirin
Her cilt tipinin yağ dengesi farklı olmakla birlikte her cilt yapısının da farklı yağlara ihtiyacı vardır. Bu yüzden, her cilt tipine uygun bitkisel yağ karışımları hazırlamak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise kullanılan yağların birbiriyle olan oranı ve miktarıdır. Parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmak için bitkisel yağların özellikle “cold press” yani soğuk sıkım olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Her cilt tipinin farklı yağlara ihtiyacı vardır. bu yüzden iki asit miktarı oldukça önemlidir. Bu asitler ise, “Linoleik” ve “Oleik” asittir. Eğer karma bir cilt yapınız varsa, “linoleik asit” içeren bitkisel yağları tercih etmeniz gerekmektedir. Bu asit türüne örnek olan bitkisel yağ ahududu çekirdeği yağı olabilir. Eğer kuru bir cilt yapınız varsa “oleik asit” içeren bitkisel yağları kullanabilirsiniz. Bu asit türünü içerek bitkisel yağlara argan yağı ve kayısı çekirdeği yağı örnekleri verilebilir. Cildinizi güzelleştirecek ve gençleştirecek bazı bitkisel yağlar aşağıda verilmiştir. Sağlıklı ve keyifli okumalar dileriz!
Badem Yağı
Badem yağı, yenilen tatlı bademlerin yayının çıkarılmasıyla tamamen doğal olarak elde edilen bitkisel yağ türüdür. Badem içeriğinde barındırdığı yüksek protein, omega-9 yağ asitleri ve E vitaminiyle cilt için oldukça faydalı ve vücut için oldukça sağlıklıdır. Badem ve badem yağı en eski çağlardan beri hem cilt sağlığını hem de saç sağlığını iyileştirmek için kullanılmaktadır. Badem yağı hemen hemen her cilt tipi için uygundur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişlere alerjisi olan bireylerin, badem yağını kullanmaları tavsiye edilmez.
Badem yağının faydaları aşağıdaki gibidir;
Argan Yağı
Argan yağı, sadece Fas’ta yetişen “arganio spinosa” isimli ağacın çekirdeklerinden üretilen bitkisel yağ türüdür. Bu ağaçta yetişen ve cevize benzeyen meyvelerin içinden çıkarılan özel çekirdeklerin bir dizi işlemden geçirilmesinden elde edilen bir yağ türüdür. Arganio spinosa ağacı “hayat ağacı” olarak da bilinmektedir. Bu ağaç oldukça dikenli ve bu yüzden meyvelerini ve meyve çekirdeklerini toplamak oldukça zordur. Günümüzde hala geleneksel yöntemlerle argan yağı üretilmektedir. Argan yağı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt ve saç için oldukça sağlıklı ve faydalıdır.
Argan yağının faydaları aşağıdaki gibidir;
Lavanta Yağı
Lavanta yağı, yaygın olarak kullanılmaktadır. Adaçayı yağı, çam yağı ve hindistancevizi yağı gibi birçok bitkisel yap ile uyum sağlayabilir. Lavanta bitkisi az tohum vermektedir. Bu yüzden de lavanta bitkisinin biraz tohumundan, biraz köklerinden biraz da sürgünlerinden yararlanılır. Lavantanın tohumlarından, bitkisel yağ, uçucu yağ, lavanta suyu, lavanta macunu ve lavanta kapsülü gibi bitkisel ilaçlar üretilir. lavanta yağı, lavanta bitkisinin çiçek kısmında bulunan sivri uçların damıtılmasıyla elde edilmektedir.
Lavanta yağının faydaları aşağıdaki gibidir;
Kantaron Yağı
Kantaron yağı, kantaron adı verilen mızrak şekline benzeyen uçları olan çiçekli bir bitkiden elde edilir. Kantaron bitkisine “binbirdelik otu”,” kan otu” ve “kılıç otu” da denilmektedir. Bu bitkinin sarı ve kırmızı renkleri bulunmaktadır. Kantaron bitkisinin sağlık açısından bir çok faydası bulunmaktadır. Bu yüzdende de alternatif tıp alanında kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle de kantarondan elde edilen yağ, yararlı bileşenleri içermesinden dolayı alternatif tıp ve sağlık alanında pek çok farklı amaç için kullanılmaktadır.
Kantaron yağının faydaları aşağıdaki gibidir;
Hindistancevizi Yağı
Hindistan cevizinin besin değeri, Hindistan cevizi meyvesinin tüketilen yerine göre değişiklik göstermektedir. Hindistan cevizi meyvesinin “etli” olarak bilinen kısmında;
gibi vitamin ve mineraller içerir. Ayrıca Hindistan cevizi lif kaynağıdır. Hindistan cevizi yağı doğada nadir bulunan yağ asitlerinden oluşur. Bu yüzden de çok kıymetlidir. Hindistan cevizi yağının %40’ını, aynı zamanda anne sütünde de bulunan, “Laurik” asidi oluşturur. Bu asit bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hindistan cevizi yağının faydaları aşağıdaki gibidir;